Kulinarne, Porady

Pascha wielkanocna

apchor

zdjęcie: http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/pascha-podejscie-pierwsze.html

Znakomity przepis na tradycyjny wielkanocny deser, którego podstawowymi składnikami są ugotowane na twardo żółtka i biały ser.

Składniki:

– 1 kg tłustego białego sera
– 1 i ½ kostki masła
– 8 ugotowanych na twardo żółtek
– 2 i ½ szklanki cukru pudru
– 5 dag orzechów włoskich
– 5 dag rodzynek
– 3 łyżki kakao
– kieliszek brandy

Pascha to tradycyjny deser świąteczny ze Wschodu, podawany wyłącznie na Wielkanoc. Powstaje z białego sera oraz ugotowanych na twardo żółtek. Ser łączymy z posiekanymi żółtkami i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach tak, aby uzyskać gładką i kleistą masę. Kostkę masła rozcieramy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera. Czekoladę trzemy na tarce, bakalie siekamy drobno, a rodzynki namaczamy w brandy. Z masy serowej odkładamy dwie łyżki, a resztę łączymy z czekoladą, bakaliami i rodzynkami. Mieszamy dokładnie, smakujemy i ewentualnie dosładzamy.

Paschą wypełniamy foremkę w kształcie piramidy, koniecznie wyłożoną gazą (można użyć np. sitka do odcedzania makaronu). Przykrywamy foremkę talerzykiem i obciążamy go odpowiednio, a następnie całą konstrukcję zamykamy w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie pascha powinna odpowiednio stężeć, więc możemy ją delikatnie wyciągnąć i ułożyć na półmisku. Teraz czas na przygotowanie polewy. Pozostałą część masła trzeba rozpuścić, a następnie dodać doń dwie łyżki masy serowej i porcję kakao. Po dokładnym rozmieszaniu polewy, studzimy ją i wzmacniamy kroplą brandy. Paschę dekorujemy polewą i kładziemy na wielkanocny stół.

Smacznego!

 

N P W Ś C P S
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 9 10
12 14 15 16 17
19 20 21 22 23 24
25 26 28 1 2 3
Dzisiaj: 25.02.2018