Rafaello

Polecamy przepis na pyszne i proste ciasto z kremem przekładane herbatnikami.

zdjęcie: http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/ciasta/rafaello_2_1.jpg

Składniki:

– 2 i 1/2 szkl. mleka słodkiego
– 3 żółtka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 cukier wanilinowy
– 1 pełna szklanka cukru
– 30 dag masła (osełka)
– 25 dag wiórek kokosu
– 4 duże paczki herbatników (np. Leibniz)
– 1 szkl. adwokata lub spirytusu do smaku

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć  dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat (lub spirytus). Na desce rozłożyć papier do ciasta i na nim rozłożyć paczkę herbatników. Nałożyć masę i ponownie rozłożyć kolejną paczkę herbatników. Razem mają być 4 warstwy herbatników. Na wierzchu wyłożyć masę i posypać ją kokosem. Wszystko zakryć folią i włożyć do lodówki.


Smacznego!

Kulinarne, Porady

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

15

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 18.04.2024