Kulinarne, Porady

Rafaello

apchor

zdjęcie: http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/ciasta/rafaello_2_1.jpg

Polecamy przepis na pyszne i proste ciasto z kremem przekładane herbatnikami.

Składniki:

– 2 i 1/2 szkl. mleka słodkiego
– 3 żółtka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 cukier wanilinowy
– 1 pełna szklanka cukru
– 30 dag masła (osełka)
– 25 dag wiórek kokosu
– 4 duże paczki herbatników (np. Leibniz)
– 1 szkl. adwokata lub spirytusu do smaku

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć  dodając po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat (lub spirytus). Na desce rozłożyć papier do ciasta i na nim rozłożyć paczkę herbatników. Nałożyć masę i ponownie rozłożyć kolejną paczkę herbatników. Razem mają być 4 warstwy herbatników. Na wierzchu wyłożyć masę i posypać ją kokosem. Wszystko zakryć folią i włożyć do lodówki.


Smacznego!

N P W Ś C P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 25
26 27 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Dzisiaj: 18.11.2017