Kulinarne, Porady

Wielkanocna zupa chrzanowa

apchor

zdjęcie: http://foodmag.pl/przepis/zupa-chrzanowa-idealna-na-wielkanoc/

Tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa przygotowywana na aromatycznym wywarze z wędzonki.

Składniki:

– 2 l wywaru z wędzonki 
– 250 ml kwaśnej śmietany 
– 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 4 łyżki startego chrzanu
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 korzeń pietruszki 
– 1 marchewka
– zielona pietruszka
– świeży koperek
– pieprz

Wielkanocna zupa chrzanowa, może być podawana zarówno na zimno jak i ciepło. Zupa przyrządzana jest na wywarze z wędzonki. W tym celu należy zagotować wodę z boczkiem, skrawkami kiełbas i wędlin, z dodatkiem marchewki i pietruszki. W czasie gotowania się wywaru, miksujemy śmietanę z tartym chrzanem, kminkiem i mąką, która zagęści zupę. Wywar należy odcedzić z warzyw i – jeśli nie lubimy mięsnych wkładek, także z mięsa. Zmiksowaną śmietanę z chrzanem przelewamy do garnka z wywarem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie całość doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami oraz ćwiartkami jajek i mocno oprószyć poszatkowaną zieleniną.

Smacznego!

N P W Ś C P S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 25
26 27 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Dzisiaj: 23.11.2017