Jajka wielkanocne w kminku
Ciekawy sposób na przygotowanie pięknych i aromatycznych jajek na Wielkanoc.
Składniki:
– 10 jajek
– 1 duża łyżka soli
– 1 paczka (40 g) kminku
– woda
Opcjonalnie: łupiny z cebuli
Jajka najlepiej przygotować już w Wielki Czwartek. Gotujemy je na twardo (8–9 minut od zagotowania), odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby się wystudziły wystudzenia. (Jeśli chcemy, aby łupina jajek zabarwiła się na brązowo, trzeba je gotować w wodzie z łupinami cebuli). Podczas gdy jaja się studzą, w osobnym garnku zagotowujemy: 1 litr wody z 1 łyżką soli i 40 g kminku (1 paczka całego, niemielonego kminku). Zalewę gotujemy 15 minut i wystudzamy. W tym czasie zimne jajka dokładnie i równomiernie "obijamy" tak, aby skorupka popękała. Uwaga: łupiny nie zdejmujemy, musi pozostać na jajku. Obtłuczone jajka wkładamy do garnka (lub innego naczynia). Zalewę z kminkiem odcedzamy i zalewamy nią jajka, tak aby wszystkie były dokładnie zanurzone w zalewie. Garnek/naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki najlepiej na 2 dni, tak aby dobrze nasiąkły aromatem zalewy. Białka powinny zmienić kolor na beżowy z brązowym "marmurkowym" wzorem.
Smacznego!