Pascha wielkanocna
Znakomity przepis na tradycyjny wielkanocny deser, którego podstawowymi składnikami są ugotowane na twardo żółtka i biały ser.
Składniki:
– 1 kg tłustego białego sera
– 1 i ½ kostki masła
– 8 ugotowanych na twardo żółtek
– 2 i ½ szklanki cukru pudru
– 5 dag orzechów włoskich
– 5 dag rodzynek
– 3 łyżki kakao
– kieliszek brandy
Pascha to tradycyjny deser świąteczny ze Wschodu, podawany wyłącznie na Wielkanoc. Powstaje z białego sera oraz ugotowanych na twardo żółtek. Ser łączymy z posiekanymi żółtkami i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach tak, aby uzyskać gładką i kleistą masę. Kostkę masła rozcieramy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera. Czekoladę trzemy na tarce, bakalie siekamy drobno, a rodzynki namaczamy w brandy. Z masy serowej odkładamy dwie łyżki, a resztę łączymy z czekoladą, bakaliami i rodzynkami. Mieszamy dokładnie, smakujemy i ewentualnie dosładzamy.
Paschą wypełniamy foremkę w kształcie piramidy, koniecznie wyłożoną gazą (można użyć np. sitka do odcedzania makaronu). Przykrywamy foremkę talerzykiem i obciążamy go odpowiednio, a następnie całą konstrukcję zamykamy w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie pascha powinna odpowiednio stężeć, więc możemy ją delikatnie wyciągnąć i ułożyć na półmisku. Teraz czas na przygotowanie polewy. Pozostałą część masła trzeba rozpuścić, a następnie dodać doń dwie łyżki masy serowej i porcję kakao. Po dokładnym rozmieszaniu polewy, studzimy ją i wzmacniamy kroplą brandy. Paschę dekorujemy polewą i kładziemy na wielkanocny stół.
Smacznego!