Wielkanocna zupa chrzanowa
Tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa przygotowywana na aromatycznym wywarze z wędzonki.
Składniki:
– 2 l wywaru z wędzonki
– 250 ml kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 4 łyżki startego chrzanu
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 korzeń pietruszki
– 1 marchewka
– zielona pietruszka
– świeży koperek
– pieprz
Wielkanocna zupa chrzanowa, może być podawana zarówno na zimno jak i ciepło. Zupa przyrządzana jest na wywarze z wędzonki. W tym celu należy zagotować wodę z boczkiem, skrawkami kiełbas i wędlin, z dodatkiem marchewki i pietruszki. W czasie gotowania się wywaru, miksujemy śmietanę z tartym chrzanem, kminkiem i mąką, która zagęści zupę. Wywar należy odcedzić z warzyw i – jeśli nie lubimy mięsnych wkładek, także z mięsa. Zmiksowaną śmietanę z chrzanem przelewamy do garnka z wywarem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie całość doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami oraz ćwiartkami jajek i mocno oprószyć poszatkowaną zieleniną.
Smacznego!