Wielkanocna zupa chrzanowa

Tradycyjna wielkanocna zupa chrzanowa przygotowywana na aromatycznym wywarze z wędzonki.

zdjęcie: http://foodmag.pl/przepis/zupa-chrzanowa-idealna-na-wielkanoc/

Składniki:

– 2 l wywaru z wędzonki 
– 250 ml kwaśnej śmietany 
– 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 4 łyżki startego chrzanu
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 korzeń pietruszki 
– 1 marchewka
– zielona pietruszka
– świeży koperek
– pieprz

Wielkanocna zupa chrzanowa, może być podawana zarówno na zimno jak i ciepło. Zupa przyrządzana jest na wywarze z wędzonki. W tym celu należy zagotować wodę z boczkiem, skrawkami kiełbas i wędlin, z dodatkiem marchewki i pietruszki. W czasie gotowania się wywaru, miksujemy śmietanę z tartym chrzanem, kminkiem i mąką, która zagęści zupę. Wywar należy odcedzić z warzyw i – jeśli nie lubimy mięsnych wkładek, także z mięsa. Zmiksowaną śmietanę z chrzanem przelewamy do garnka z wywarem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie całość doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami oraz ćwiartkami jajek i mocno oprószyć poszatkowaną zieleniną.

Smacznego!

Kulinarne, Porady

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 21.11.2024